2021

Aden Country Park

Client

Aden Country Park

Location

Abderdeenshire

Contractor

CR Contracting North Ltd

Fabric

PVC – Mehler Polymar Grey

Product

Events Canopy

The team at CR Contracting North Ltd approached us to assist them with developing the scheme for a new canopy and outdoor seating area at the Aden Country Park in Abderdeenshire, who host regular events and concerts.

Our Solution

We identified that a structure from our range, the Malvern 6P1000 would best suit the clients needs, providing the required shade and sheltered event space, and saving on budget and time as it has been pre-designed.

We installed the steel frame, PVC membrane and associated fittings and fixtures.

The Result

The canopy enables greater use of the outdoor space available at the park and looks stunning in the silvery grey fabric colour selected, giving it that extra special wow factor for prestigious events.

Similar Projects

  • Cambridge

CAPE

  • The Wirral

Trepassey Residential Care Home

  • Telford

Telford Railway Footbridge

Related Articles

How we achieve zero fabric waste on projects

One of our key environmental objectives is zero waste to landfill. When working on the early stages of a fabric structure, this is a key…

The Future of Fabric Architecture: A Blueprint for a Better World?

There is no doubt that many of the changes our communities have had to make around Coronavirus restrictions are staying put for a while yet.…

2021

University of York

Client

Aden Country Park

Location

Heslington, York

Contractor

CR Contracting North Ltd

Fabric

PVC – Mehler Polymar Grey

Product

Outdoor Learning Canopies

The University estates team approached us to help them create a series of 4 outdoor learning solutions located in the four main campuses across the Heslington Site, Seebohm Rowntree, James College, Law Plaza and Constantine College Plaza.

Our Solution

They were looking to extend their lectures outdoors during the pandemic and on a longer term basis going forward and be able to set up a number of outdoor laptop stations.

The Cairngorm canopy from our pre-designed range was selected to suit the university’s needs and to fit within their budget, and it allowed for 16 users and screens to fit under each canopy with appropriate distancing.

Similar Projects

  • Cambridge

CAPE

  • The Wirral

Trepassey Residential Care Home

  • Telford

Telford Railway Footbridge

Related Articles

How we achieve zero fabric waste on projects

One of our key environmental objectives is zero waste to landfill. When working on the early stages of a fabric structure, this is a key…

The Future of Fabric Architecture: A Blueprint for a Better World?

There is no doubt that many of the changes our communities have had to make around Coronavirus restrictions are staying put for a while yet.…

2021

The Shed in Whitehill & Borden

Client

Aden Country Park

Location

Borden

Contractor

CR Contracting North Ltd

Fabric

PVC – Mehler Polymar Grey

Product

Town Centre Market Canopy

As part of the regeneration of Whitehill & Borden and the creation and place-making of Prince Phillip Park, our client approached us for a market square canopy because they were looking to create a destination market space in their new town square called ‘The Shed’ (Town Centre – Prince Philip Park). This brand new space is offering arts and crafts, entertainment and dining.

WBRC - 1

Our Solution

Having seen our range of pre-designed structures the client was keen to install a canopy from our Malvern Range, namely the 4P700 because it suited the space very well and will cover a large area providing shelter for shoppers and town centre socialising.

The Results

We supplied and installed the canopy and base plates to the Budds Lane site within a 12 week programme in time for summer social events planned within this brand new community space and ready for the grand opening.

Similar Projects

  • Cambridge

CAPE

  • The Wirral

Trepassey Residential Care Home

  • Telford

Telford Railway Footbridge

Related Articles

How we achieve zero fabric waste on projects

One of our key environmental objectives is zero waste to landfill. When working on the early stages of a fabric structure, this is a key…

The Future of Fabric Architecture: A Blueprint for a Better World?

There is no doubt that many of the changes our communities have had to make around Coronavirus restrictions are staying put for a while yet.…

2021

Tan Y Coed Studios

Client

Aden Country Park

Location

Anglesey

Contractor

CR Contracting North Ltd

Fabric

PVC – Mehler Polymar Grey

Product

Triple Cone Film Set Canopy

Rondo Media, a production company based in Anglesey, required a covered outdoor area for the set of their Welsh language soap ‘Rownd a Rownd. This was to enable them to continue filming, adhering to social distancing rules, by extending the set outdoors.

Our Solution

To suit the shopfront site and fast track programme we proposed the Cheviot 4P 500 canopy from our pre-designed range. The three free standing canopies were linked with infill sections to form a continuous covered space.

Similar Projects

  • Cambridge

CAPE

  • The Wirral

Trepassey Residential Care Home

  • Telford

Telford Railway Footbridge

Related Articles

How we achieve zero fabric waste on projects

One of our key environmental objectives is zero waste to landfill. When working on the early stages of a fabric structure, this is a key…

The Future of Fabric Architecture: A Blueprint for a Better World?

There is no doubt that many of the changes our communities have had to make around Coronavirus restrictions are staying put for a while yet.…

2021

Norton Hill School

Client

Aden Country Park

Location

Bath

Contractor

CR Contracting North Ltd

Fabric

PVC – Mehler Polymar Grey

Product

Twin Cone Umbrella Playground Canopy

We were approached by our client to find a playground shade solution for Norton Hill School in Midsomer Norton in the Mendip Hills near Bath.

Our Solution

We adapted our Chiltern 2P 500 canopy design from our pre-designed range, to connect two canopies and extend the design to suit the clients needs. We then manufactured and installed the fabric canopy, steelwork and associated fittings.

Results

The canopy design looks crisp and smart. The school were pleased with their new shaded playtime area and a handsome new addition to their grounds.

Similar Projects

  • Cambridge

CAPE

  • The Wirral

Trepassey Residential Care Home

  • Telford

Telford Railway Footbridge

2010

WWT Barnes

Client

The Wildfowl and Wetlands Trust

Location

Barnes

Digital Pond Dipping Facility Fabric Canopy

Located on the banks of the River Thames in Barnes, The London Wetland Centre brings the countryside into the Capital. Designated a Site of Special Scientific Interest in 2002, the wetlands are home to otters, peregrine falcons, bitterns and a multitude of other species – and all despite being under the main flight path for Heathrow Airport. In 2010 the WWT approached us to help create a brand new, high-tech ‘Pond Zone’. Bringing pond dipping into the 21st century, this outdoor attraction features a manoeuvrable underwater webcam and wide screen displays.

Our Solution

To ensure this educational facility can be used in all weathers, one of our standard tensile fabric canopies was specially adapted to provide an affordable solution. A Malvern 6P 1000 was fitted with stainless steel chains to attractively direct water to ground level, whilst a serpent hose on one corner channels rainwater into the pond itself.

Results

With green steelwork and cream PVC, this tensile fabric structure creates a natural yet stylish addition to the wildest corner of the Capital city.

Similar Projects

  • Bristol

Abbey Wood Retail Park

  • Bristol

Bristol University

  • London

London Zoo Tiger Enclosure

2010

West Drayton School

Client

The Wildfowl and Wetlands Trust

Location

London

Covered Fabric Walkway Canopy

West Drayton Primary School needed a tensile fabric solution for their playground to provide a sheltered play area for the children and a walkway adjacent to the building.

Our Solution

This project consists of a 40 meter long PVC fabric covered architectural walkway structure installed in the school’s playground.  Our scope of works included the design, manufacture and installation of the PVC fabric canopy, steelwork and associated fittings. As part of our standard pre-designed range, this walkway canopy is both budget friendly and stylish. 

Results

The fabric canopy benefits both the pupils and the building providing a sheltered walkway as well as a shaded outdoor play area.

Similar Projects

  • Bristol

Abbey Wood Retail Park

  • Bristol

Bristol University

  • London

London Zoo Tiger Enclosure

2010

University of Portsmouth – Portland Building

Client

The Wildfowl and Wetlands Trust

Location

Portsmouth

Interconnected Hypar Fabric Canopies

Formerly used as a School of Architecture, the Portland Building was designed by Sir Colin Stansfield-Smith in the 1990’s. In 2014 the building required complete remodelling and refurbishment by University of Portsmouth to accommodate new schools for Business, Civil Engineering and Information Services, with Studio Four architects acting as lead consultants on the new scheme.

Our Solution

A key success of the redevelopment included bringing an external, under-utilised courtyard into use with resurfacing and new tensile fabric canopy shelters. One of our pre-designed fabric canopies Playsail-4P-500 was used to create a series of six simple hypar fabric canopies manufactured from Type 2 PVC fabric and measuring 4.7m x 4.7m in plan were tensioned to shared posts. The substantial posts rising from the ground are made from galvanised mild steel, linking the individual fabric elements into a much larger modular structure.

Results

The structure as a whole is reminiscent of ship masts and sails – and it not only provides shelter to extend the usable external space but also helps to create a new identity for the Portland building. We hope this architectural flourish is one that Sir Colin Stansfield Smith would have approved of!

Similar Projects

  • Bristol

Abbey Wood Retail Park

  • Bristol

Bristol University

  • London

London Zoo Tiger Enclosure

2010

The Learning Space

Client

The Wildfowl and Wetlands Trust

Location

Corby, Northants

School Tensile Fabric Canopy

Northants local council have been provided with Government and PFI funding to review the way in which school buildings are planned in the UK. The anticipation is that due to future shortages of Government funds, school development projects are likely to focus much more on the remodelling of existing spaces rather than new builds. To help inform these future projects a Learning Research Centre has been built near Corby where students, teachers, architects and builders can get together and conjure up virtual 3D and 2D model classrooms so that design efficiencies can be jointly worked out in cyberspace, rather than with costly bricks and mortar. 

Our Solution

The paved courtyard required a land-marking feature that also provided useful external covered teaching space. This Malvern canopy was selected from our Pre-Designed range as a single, relatively low cost option that provided a solution to both of these requirements. The client chose a dark green for the steel masts with a cream for the PVC membrane. This was finished off with bright stainless steel membrane plates, cables and tie rods. The tensile fabric canopy also features stainless steel rainwater chains.

Results

The centre was opened by the Education Minister and the canopy provides an attractive sheltered area for outdoor learning. 

Similar Projects

  • Bristol

Abbey Wood Retail Park

  • Bristol

Bristol University

  • London

London Zoo Tiger Enclosure

2010

Tesco Bank HQ

Client

The Wildfowl and Wetlands Trust

Location

Edinburgh

Tensile Fabric Canopy Shelter

Tesco Bank recently opened its new HQ building in Edinburgh, the bank’s second such premises in Scotland. The event was recognised as an important step in the historic city’s bid to become the UK’s second city of finance and so, it was attended by Scotland’s first minister Alex Salmond along with the Tesco Bank’s great and good. To add a touch of elegance to the entrance area of the refurbished glass curtain walled building, our ever popular Mendip Walkway was selected by architects LOM from our pre-designed range of fabric structures.

Our Solution

The Mendip Walkway is designed as a modular structure that can be offered in any number of 3m long bays. In this case two bays of the tensile fabric canopy shelter provided an attractive covered breakout space in the landscaped courtyard.

Results

The bank benefits from a striking asset and Base deposits another successful project in its expanding portfolio. 

Similar Projects

  • Bristol

Abbey Wood Retail Park

  • Bristol

Bristol University

  • London

London Zoo Tiger Enclosure

some of our clients