2021

The Raid – The National Museum of Denmark

Client

The National Museum of Denmark

Location

Copenhagen

Fabric

Dazian, Spandex – Trapeze Plus Contrast Grey

Fabric Wave Sculptures

Event Communications Ltd approached us to help them develop a series of 9 fabric wave sculptures to embody the water element of the new Viking exhibition, menacingly titled The Raid!, and which opened June 2021. The waves help create a dynamic & natural flow for visitors as they follow the tour.

Our Solution

Our solution utilised similar details from a project we were proudly involved in with Zaha Hadid, the JS Bach Music Hall – Zaha Hadid | Base Structures, and encompasses a light aluminium modular framing system. Double skinned stretched spandex fabric, patterned specifically for the complex organic geometries, provides a soft sense motion and defines the exhibit space the museum were looking for.

The Results

The finished fabric forms add theatre to the installation with a sense of the ocean to fit with the origins of the Vikings. A separate blackout skin fitted between the spandex allows the museum to project imagery onto the fabric as part of the exhibit and because of the modular design, the structures can be used again for future exhibitions.

Similar Projects

  • London

Science Museum

  • Manchester

JS Bach Music Hall – Zaha Hadid

  • London

Exhibition Road

Related Articles

Inventive City Placemaking

City placemaking is the art and design of creating public spaces and is often driven by community projects. Whether that’s through decorative art installations, creating…

Base Structures gives the NEC a spectacular new look

As part of an exciting £4.5 million transformation of Birmingham’s NEC, Base Structures has installed a stunning fabric façade to the exterior of Halls 1…

Upcycling fabric structures: how we reuse our fabric structures

When we put fabric structures up, we do all we can to ensure their lifespan is as long as it can be. The key to…

2021

Manchester Airport – Valet Parking Canopy

Client

The National Museum of Denmark

Location

Manchester

Fabric

Dazian, Spandex – Trapeze Plus Contrast Grey

Meet & Greet Car Park Canopy

Bethell Construction approached us to help them develop a canopy scheme as part of their ongoing regeneration works with the Manchester Airport transformation team and the redevelopment of Terminal 2.

The Meet and Greet valet parking service was to be relocated to T2 and required Base to design, supply and install a new canopy. To reduce queuing times, the new structure required 3 lanes with internal cameras and scanners to scan car registrations as they arrived at the terminal.

Our Solution

We developed the detailed scheme with structural design engineers Fenton Holloway & steel fabricators Sheetfabs to include the primary steel structure, fabric interface extrusion system, 2 PVC roof panels, 4 wall panels, 2 gable end panels and a bird proofing system.

Results

The client and Base are very pleased with the resulting robust, practical and attractive canopy to service the parking customers at the terminal.

Similar Projects

  • London

Science Museum

  • Manchester

JS Bach Music Hall – Zaha Hadid

  • London

Exhibition Road

2011

Newhaven Energy Recovery Facility

Client

Veolia

Location

Newhaven, East Sussex

Architect

S’PACE

Contractor

Hochtief

Fabric

PVC Mesh

Product

Services

Architectural Mesh Cladding

Base Structures were asked to tender for the fitting of a screen to minimize and soften the industrial visual impact of the cooling section built at the rounded northern end of the new £140 million Energy Recovery Facility (ERF). When operational this new ERF will take receipt of some 210,000 tonnes of municipal solid waste each year, to be treated in two boilers. The challenge to Base Structures was to install a suitable screening for the air-cooled condenser area: a 54 m diameter half dome on the northern end of the Newhaven ERF which needed to obfuscate the harsh detail of the externally mounted cooling equipment and yet would allow the necessary volume of air through it.

Delivering a structural solution required us to develop a fully engineered aluminium fabric clamping detail that would complement the inherent flexibility of the fabric thereby ensuring that the daily stresses and strains imposed on these very large wind catching sails would dissipate uniformly into the enclosing skeletal steel frame.

Our Solution

“We hit upon the idea of a ‘wavy’ clamping system,” says Base Structures’ Head of Projects, Mark Smith, “using an aluminium extrusion which allowed us to pass the load evenly through the steel, rather than through the PVC. We made a series of different prototypes until we evolved a fully engineered design that achieved the loads necessary.”

The architect identified a 50% open mesh fabric as delivering on these functional criteria. To enable this relatively light weight architectural mesh material to perform structurally it contains galvanised steel threads which are woven through it to a regular pattern. 

Two different clamps were developed: an ‘intermediate’ design to hold the sections of fabric together, and a ‘perimeter’ design, used to clamp the joined sections to the supporting steel structure. The only modification necessary was to pre-stress the mesh before it was clamped in.

Results

Installation of the mesh above the heavy process equipment took around six weeks for a team of six on the ground fitting sections together and 14 riggers, clamping and bolting the sections into place. Having refined this techique, Base Structures is confident it will significantly reduce this build time for future projects.

Like a vision taken straight from the set of Blade Runner, East Sussex’s new Energy Recovery Facility perches in the estuary of the River Ouse reclaiming the energy stored within our waste which would otherwise end up as landfill.

“Base Structures found a technical solution on the basis of their knowledge, creativity and problem solving attitude. They transferred successfully the information from design study onto the final construction.”
Andreas Clausen, HOCHTIEF Construction Manager

Similar Projects

  • Ware

GSK Screens

  • Denmark

Frederiksberg

  • London

U06 Olympic Park

2011

Lords Grandstand Truss Redecoration

Client

Veolia

Location

London

Architect

S’PACE

Contractor

Hochtief

Fabric

PVC Mesh

Truss Redecoration Project Information

Following our previous works to the Grandstand blinds, the Lords team asked us to carry out a condition survey of the truss steelwork, in doing so it was agreed that the structure required a full redecoration.

We designed a full painting specification along with all the necessary works. We attended site to clean the steelwork truss, columns, tie rods and flagpoles before project managing the redecoration works by specialist painting contractors.

The results have been well received and the structure has a new lease of life.

Similar Projects

  • Ware

GSK Screens

  • Denmark

Frederiksberg

  • London

U06 Olympic Park

2011

Lords Grandstand Roof Lights

Client

Veolia

Location

London

Architect

S’PACE

Contractor

Hochtief

Fabric

PVC Mesh

Product

Services

Lord Case Study – Project Information

Following our previous works to the Lords Grandstand louvre blinds, we were approached to replace some tired ETFE cushions with a cost effective substitute. We were happy to assist and advised a bespoke solution for the new roof-lights to the grandstand which were in great need of improvement. 

We developed a roof-light scheme that comprised of a series of polycarbonate roof light panels allowing natural light through whilst still providing thermal and weather protection. Importantly, for sporting arenas such as Lords, the specialist matt finish (Softlite) on the polycarbonate suppressed glare and ensures maximum visual comfort. We designed, supplied and installed the roof-light panels, sub frames and associated fixings. 

Similar Projects

  • Ware

GSK Screens

  • Denmark

Frederiksberg

  • London

U06 Olympic Park

2011

Bradford Road

Client

Veolia

Location

Manchester

Architect

S’PACE

Contractor

Hochtief

Fabric

PVC Mesh

Product

Services

Printed Fabric Gasholder Advertising Banner

Large advertising hoardings are not everyone’s cup of tea but in terms of sheer scale this one takes the biscuit! At over 6000m2 of roadside advertising area, this project was widely lauded as the largest Out Of Home opportunity available in the UK at that time. Sitting adjacent to the main arterial route from the M60 into Manchester and exposing full frontal glory to the new City of Manchester Stadium, this is one bill board that is impossible to ignore. Exposure was even claimed for airline passengers on the flight path into Manchester Airport!

During the planning application process our client had to guarantee to the Gas-o-meter owners Transco, that clothing the structure would in no way detract from it functioning as originally intended. Therefore prior to receiving approval, extensive structural engineering calculations were produced which predicted that by wrapping the skeletal steel frame within a web of suitably tensioned stainless steel cabling the structure would not deflect sufficiently to stop the rise and fall of the gas chamber within. Thankfully the calculations were spot on and the resulting fully clothed gas holder continued performing unhindered and as unabashed as it had when naked!

An additional USP of this site was that the cable net devised for carrying these super large printed banners allowed for quick, 8-hour removal and re-installation of the media so that a pair of eyes seeing it on the way to work in the morning would be exposed to a different campaign on the way home in the evening. Striking visibility has always been the life blood of the advertising industry.

Similar Projects

  • Ware

GSK Screens

  • Denmark

Frederiksberg

  • London

U06 Olympic Park

2011

Archlight Cinema

Client

Veolia

Location

London

Architect

S’PACE

Contractor

Hochtief

Fabric

PVC Mesh

Product

Services

Entrance Feature Canopies

Battersea’s Power Station is an iconic Grade II* listed building which is being brought back to life along with regeneration its surrounding areas. Included in this exciting and innovative redevelopment is the Archlight Cinema, a small independent picture house. In keeping with the boutique feel, Arc Cinema Solutions Ltd approached Base Structures to dress the exterior of their premises.

Base designed, manufactured and installed three main canopies & two infill canopies over each of the railway arch cinema entrances.

Our Solution

Due to the nature of the arches’ structure, there were several design challenges that required overcoming due to construction constraints imposed by Network Rail. As well as a requirement for the canopies to be demount-able at short notice, these also included how to physically link the three fabric arches to the ageing Victorian brickwork.  Several designs were developed and considered to meet both the client’s brief and satisfy the challenging conditions.

Programme was another significant consideration. Archlight were primed to open, but without an entrance canopy solution. With Base engaged, we were eager to identify and develop a proposal which both fulfilled the technical criteria and visually impress.

Similar Projects

  • Ware

GSK Screens

  • Denmark

Frederiksberg

  • London

U06 Olympic Park

2011

GSK Screens

Client

Veolia

Location

Ware

Architect

S’PACE

Contractor

Hochtief

Fabric

PVC Mesh

Product

Services

Project Outline

The client, Glaxo Smith Kline, were obliged to provide the screens to the side of their building in Ware, Hertfordshire, in order to obscure the large M&E ductwork behind. The screens will eventually support Wisteria climbing plants, which will grow and increase in weight over the years.

Our Solution

The GSK Living Screens project comprises three large steel frames approx 11m wide and 17m high to each of which are fitted five separate sections of cable mesh. The architectural mesh is supported by means of perimeter stainless steel cables which are in turn connected to the structure via fabricated stainless steel plates. The support system has a tension absorbing spring system. Wisteria climbing poles are fitted in front of the mesh. The purpose of the screens is to support vegetative growth which is in turn intended to conceal the ductwork behind. 

In order that the growing climbing plants do not overstrain the netting and structure, the horizontal support cables incorporate stress relieving springs. The mesh fitted is a high quality Swiss made product renowned for its appearance and performance, precisely patterned to fit each application. 

Similar Projects

  • Ware

GSK Screens

  • Denmark

Frederiksberg

  • London

U06 Olympic Park

2017

Lords Grandstand

Client

Marylebone Cricket Club

Location

London

Contractor

Base Structures

Fabric

PPC Aluminium

Product

Services

Louvre Awning System

Lord’s Cricket Ground required a new awning to the Grandstand roof to replace the existing retractable blinds over the seated area. Following on from previous works we carried out for the MCC to their Mound Stand and Pavilion canopies, we assisted them in developing a louvre scheme to provide the necessary sun shading and give the stand a fresh look.

The new scheme consists of 384 light-weight aluminium louvre blades in bays of 16 and has been designed to reduce snow and wind loads. A solar survey was also carried out to calculate the optimum angle for the blades to prevent direct sunlight passing through onto the spectators below, whilst allowing maximum ambient lighting.

Solution

Due to the precious & hallowed Lord’s outfield, particular care was taken whilst our works were carried out. Light weight Spider MEWPS were deployed to reduce the impact and point loading on the pitch grass. 

This is an exciting addition to our portfolio and showcases the extensive design and build knowledge we have in house that enable us to provide custom solutions for special projects.

Similar Projects

  • London

Lords Cricket Ground

  • London

Lords Grandstand Roof Lights

  • London

O2 Designer Outlet Village

2011

O2 Designer Outlet Village

Client

Veolia

Location

London

Architect

S’PACE

Contractor

Hochtief

Fabric

PVC Mesh

Product

Services

Decorative Feature Ceiling

Base Structures recently helped bring to life the street walkways of the O2’s new retail development, the Designer Outlet Village. A total of 8 canopy masts were positioned in its walkways, with 4,744 aluminium white diamond petals and 5300 white discs in two sizes suspended from stainless steel tensioned nets.

The Result

The final result is a stunning decorative ceiling giving the mesmerising impression of hanging petals, with the ‘tree trunks’ created using glued laminate beams.

We’re proud to be involved in such a unique project, working with a team over the course of 11 weeks to design, prototype and see the project through to a high-quality installation. We are really happy that the results speak for themselves, and visitors to the O2’s new Designer Outlet Village are now greeted with an impressive feature and visual effect that we hope will put a smile on shopper’s faces for years to come.

Similar Projects

  • Ware

GSK Screens

  • Denmark

Frederiksberg

  • London

U06 Olympic Park

Related Articles

Experience Led Spaces for a Changing era of Retail

We are excited to announce a new city dressing service designing, creating and installing stunning displays in town centres and retail areas around the country.…

some of our clients