Case Study Up at The O2

Ground Breaking Roof Walk Project

Project Highlights

• Ground breaking roof walk project over The O2 in Greenwich, London
• Survey of entire structure carried out to ensure it conformed to original design
• Unique installation systems to overcome challenging logistical problems
• All materials and tools manually transported to the apex of The O2
• Bespoke fabric solution created
• Extremely tight and immovable deadline of the London 2012 Games

Up at The O2

The Team

Alistair Wood, Senior Vice President of Real Estate & Development, AEG
Eamonn Wall, Project Director, ISG
Jon Clayden, Senior Construction Manager, ISG
Tim Finlay, Senior Structural Engineer, Buro Happold
Mark Smith, Director/Head of Projects, Base Structures

The Background

The Millennium Dome was originally commissioned to mark the beginning of the new Millennium, also forming a key element in the redevelopment of the entire Greenwich Peninsula. Intended to be an iconic and celebratory structure offering an enormous and flexible space, it has since been redeveloped and operated by AEG and rebranded as The O2 - one of the world’s most popular music and entertainment venue. In July 2011 planning permission was granted for the construction of a roof walkway across the top of the structure, designed by Rogers Stirk Harbour + Partners with Buro Happold.  The roof walk, "Up at The O2" is a partnership between AEG and O2, the UK’s leading communication company.

The Proposal

The climbing experience begins on the south side of The O2 where a staircase and glass lift connect to a platform 7.5m high. From here the fabric walkway suspends above the existing fabric structure to its apex with a lanyard cable and hand rail running the full length of the walkway. Climbers will be provided with ‘climb suits’ and harnesses enabling them to be attached directly to the cable as they climb to the top. At The O2’s apex a 12m diameter viewing platform with a panorama plate directs climbers to key London landmarks. The roof walk then extends to the north side where climbers descend to ground level.

The Brief

With Buro Happold already acting as lead consultant, Base Structures were next to be appointed by ISG to ensure the successful and timely delivery of the scheme. Responsible for delivering the detail design, fabrication and construction of the unique cable tensioned walkway and central viewing platform, Base immediately began extensive surveying of the site and prototyping of the proposed design principals.

The Challenges

The overall challenges of delivering this project were extensive - the integrity of the existing structure could not be affected; no hot works could be used on the fabric roof: and no crane in existence could reach far enough to fully access the site. As if the daunting challenge of realising the architect’s vision was not enough, there was also a very tight and immovable deadline to contend with - The O2 arena was due to be handed over for the London 2012 Games within a matter of months.

The Solution

The technical challenges this project presented were considerable. The first problem to overcome was to ensure it was actually physically possible to walk up the fabric surface – no small feat given 30o inclines and the inclemency of the English weather. To help increase traction, fabric manufacturer Mehler created a bespoke PVC fabric for this project with a non-standard textured surface. Whilst this improved grip it soon became clear that more radical surface modifications would be needed on the steepest slopes, especially in the rain – the roof walk needed to be challenging but not impossible.

Crane Conundrum

With no crane in existence having enough reach to access the centre of the O2, a unique system was designed to manually convey the 30 tonnes of tools and materials over the roof - pulling custom built sledges over a protective pvc runway laid on the surface of the existing fabric roof, preventing any damage to the fragile surface. Duncan Baird, Installations Manager at Base explains “We manufactured two different types of sledge, one to transport the viewing platform steelwork and another for the walkway fabric with the size, shape and configuration carefully calculated to safely spread the largest loads. As far as we are aware no one else has used this type of system before.”

Viewing platform

With no hot works allowed on the fabric roof the steelwork for the viewing platform was fabricated to simply bolt together like a huge Meccano kit. Support cables attached to the yellow masts take the weight of the steelwork, again ensuring no loads are applied to the existing roof surface. Only with the viewing platform completed could the fabric walkway installation now begin, from the centre of the structure down to the ground.

Walkway manufacture

Back at Base HQ manufacture of the fabric continued in earnest with 75 panels making up the whole walkway, including the side wing panels. The panels for the steepest sections of the walkway required every single piece of additional ribbing to be positioned and welded by hand, an enormous task with over 3 kilometres of ribbing in total to attach.

Before going to site every panel was fitted with cables and clamps and pre-tensioned in the factory on a special rig for quality control tests. A total of 3 kilometres of cable runs through the edges of the walkway fabric and nearly 4,000 clamps are used to attach the panels to the supporting cables on The O2. The mammoth task of fitting all this hardware in the factory meant that the rigging team on site could simply lift each section into place and secure it to the previous panel and support cables.

Best of British weather

As a continual supply of the fabric panels ready for install reached site, one of the biggest problems that was to face the rigging team soon became apparent – the weather. High winds make working on such an exposed site with huge pieces of fabric unsafe and this cost the team a significant number of days. Whilst it is generally only wind that causes delays for tensile fabric installations, Mark Smith, Head of Projects at Base, explains how things got even trickier “It was always going to be a challenge but not one that we weren’t used to. However, we weren’t expecting the wettest ever April on record, which meant we had to work most weekends throughout the project in order to recover the lost time.”

Increasing the tension

After pulling out all the stops the walkway panels were all finally in place and the entire structure could be carefully tensioned out - a delicate procedure that must be coordinated perfectly to prevent uneven loads being applied to the masts. As the walkway revealed itself in its final completed form, and with all hands on deck to complete the finishing touches in time for the grand opening, it became clear that the race had been won – just.

Results

On 23rd May 2012 Up at The O2 was officially announced to the world, with the first paying climbers making the journey over The O2 on 21st June. With the works completed on time the venue could now be safely handed over for the London 2012 games, to the great relief of all involved.

o2 tensile fabric walkway
o2 tensile fabric walkway
o2 walkway tensile fabric
o2 tensile fabric walkway
o2 London tensile fabric walkway
o2 London tensile fabric walkway
o2 London tensile fabric walkway
o2 London tensile fabric walkway
o2 London tensile fabric walkway
o2 London tensile fabric walkway
o2 London tensile fabric walkway
o2 London tensile fabric walkway
o2 London tensile fabric walkway
o2 London tensile fabric walkway
o2 London tensile fabric walkway
o2 London tensile fabric walkway
o2 London tensile fabric walkway
o2 London tensile fabric walkway

Project Summary

Client
AEG
Location
London
Date
2012
Architect
Rogers Stirk Harbour + Partners
Contractor
ISG PLC
Fabric
PVC
Product
Bespoke Tensile Fabric Structures
Unique Solutions
Services
Design
Design
Project Management
Project Management
Manufacturing
Manufacturing
Installation
Installation
Maintenance
Maintenance