2012Paper Mill Place

Client

Wates Construction

Location

London

Architect

Levitt Bernstein

Contractor

Wates Construction

Fabric

ETFE

Product

Architectural
ETFE Systems

Services

  • Design
  • Installation
  • Maintenance
  • Manufacturing
  • Project Management

Cable Supported Single Skin ETFE Roof

Built on the site of a former paper mill, this major new housing development in Waltham Forest provides a much needed mix of private sale, shared ownership and market rental homes to help ease the significant shortage of affordable housing in the Capital.

Our Solution

Part of the new build design included a spacious communial atrium that required discreet protection from the elements. A lightwieght single skin ETFE roof was specified that allows 97% light transmittance to penetrate through to the living space below, allowing significant savings of materials and cost. Measuring 39 metres in length and 7 metres wide, the ETFE roof is divided into bays measuring approximately 5.5 metres x 7 metres. Tensioned cables attached to the structural main beams ensures adequate support of the ETFE panels in high-loading conditions such as snow. The only problem with the perfectly tensioned ETFE film is that it is so discreet, most people won’t notice all our hard work!

Similar Projects

  • Nottingham

Nottingham University Samworth Academy

  • Leeds

Trinity Leeds Shopping Centre

  • Workington

Workington Hub

some of our clients