Paper Mill Place

Cable Supported Single Skin ETFE Roof

Project Outline

Built on the site of a former paper mill, this major new housing development in Waltham Forest provides a much needed mix of private sale, shared ownership and market rental homes to help ease the significant shortage of affordable housing in the Capital.

Paper Mill Place

Our Solution

Part of the new build design included a spacious communial atrium that required discreet protection from the elements. A lightwieght single skin ETFE roof was specified that allows 97% light transmittance to penetrate through to the living space below, allowing significant savings of materials and cost. Measuring 39 metres in length and 7 metres wide, the ETFE roof is divided into bays measuring approximately 5.5 metres x 7 metres. Tensioned cables attached to the structural main beams ensures adequate support of the ETFE panels in high-loading conditions such as snow. The only problem with the perfectly tensioned ETFE film is that it is so discreet, most people won’t notice all our hard work!

Cable supported single skin etfe roof
Single skin cable supported etfe roof interior at Paper Mill Place
Cable supported single skin etfe roof

Project Summary

Client
Wates Construction
Location
Waltham Forest, London
Date
2012
Architect
Levitt Bernstein
Contractor
Wates Construction
Fabric
ETFE
Product
ETFE Systems
Services
Design
Design
Project Management
Project Management
Manufacturing
Manufacturing
Installation
Installation
Maintenance
Maintenance