St William of York School

Rooftop Fabric Infill Canopy

Project Outline

Located in the bustling, leafy suburbs of South London, St William of York School has undertaken an upgrade program to improve and extend the facilities available to pupils. With available space being premium, a significant part of this program included the addition of a prefabricated classroom extension, situated on the roof of the school building. A gap between the new roof top extension and the existing brick structure required a simple infill fabric canopy, physically linking the old and new buildings with a translucent and protective ceiling, creating an attractive natural light well over the pupil circulation area. 

St William of York School

Our Solution

The 9.5m x 3m fabric canopy takes the form of a shallow barrel vault whose gentle curves allow water to drain away onto the existing roof. The simplicity of the canopy belies the installation challenges that needed to be overcome however; all steelwork and fabric had to be small enough to transport through the school building before being passed through a window to reach the final location.

 

Results

The tensile fabric canopy now protects both pupils and teachers from the elements while they pass through into their new rooftop classroom.

Project Summary

Client
St William of York School
Location
Forest Hill, London
Date
2012
Architect
Green Tea Architects LLP
Contractor
Lakehouse
Fabric
PVC
Product
Bespoke Tensile Fabric Structures
Services
Design
Design
Project Management
Project Management
Manufacturing
Manufacturing
Installation
Installation
Maintenance
Maintenance