Lealands School

Barrel Vault Fabric Roof

Project Outline

Under the government's Building Schools for the Future (BSF) programme, Lealands School received a £16.5m grant to rebuild and remodel their school. In addition to providing better learning facilities, a major requirement of the scheme was to deliver a vibrant new student social space at ground level, suitable for use in all weather conditions. A low cost scheme was put together to cover the new atrium area which now sits at the heart of the school.

Lealands School

Our Solution

Base Structures were brought in as the specialist design and build contractor to engineer, manufacture and install the steel and fabric elements which comprise the new 410m2 barrel vault roof, incorporating gable end panels and a large fabric wall area to the school’s new frontage. The translucency offered by the PVC fabric ensures plenty of diffused natural daylight still enters into the exciting new communal space but also delivers a high degree of background lighting through all the classroom windows which look out into the new covered courtyard area.

Results

Once more Base received compliments on their efficiency and the quality of their product. Interface with our client, a steelwork contractor for whom we designed the supporting framework, was smooth and mutually rewarding throughout.

Lealands School barrel vault fabric roof
Lealands School barrel vault fabric roof covered social space
Lealands School barrel vault fabric roof covered social space

Project Summary

Client
Hayes Fabrications
Location
Luton
Date
2011
Architect
AKS Ward
Contractor
Wates
Fabric
PVC
Product
Bespoke Tensile Fabric Structures
Services
Design
Design
Project Management
Project Management
Manufacturing
Manufacturing
Installation
Installation
Maintenance
Maintenance