Kensington Palace

Ticket Hall Canopy

Project Outline

Kensington Palace has been a royal residence since the 17th century, most recently being called home by newly weds the Duke and Duchess of Cambridge when staying in London. Their crash-pad in the capital has recently undergone a major £12 million renovation, overseen by the Historic Royal Palaces Trust and co-ordinated by architects John Simpsons and Partners. This lavish refurbishment is not for the sole benefit of the nation’s favourite couple however - since the Palace reopened in 2012, 50% of the building is accessible to the visiting public, allowing a privileged insight into the daily life of the royal family past and present.

Kensington Palace

Our Solution

Base Structures created and installed a striped, four sided pyramidal canopy complete with pelmets on all four sides and large decorative tassels, suspended ten metres above the floor. The canopy is intended to provide a regal flourish to the visitor entrance and it certainly delivers, the royal appearance being enhanced by using a material called Diaposon, a man made fabric extremely similar to silk.

 

Results

Visitors can now enter the palace and purchase tickets in the White Court Courtyard, once an open area but now enclosed with a glazed, steel framed roof. 

Kensington Palace ticket hall fabric canopy provides a luxurious feature
Kensington Palace ticket hall fabric canopy provides a luxurious feature
Kensington Palace ticket hall fabric canopy provides a luxurious feature

Project Summary

Client
Historic Royal Palaces Trust
Location
London
Date
2011
Architect
John Simpson and Partners
Contractor
Base Structures Ltd
Fabric
Product
Interior Fabric Structures
Services
Design
Design
Project Management
Project Management
Manufacturing
Manufacturing
Installation
Installation
Maintenance
Maintenance